Harmonická domácnosť plná zvieratiek – na toto nezabudnite!

0
17
Harmonická domácnosť so zvieratkami – tipy na starostlivosť o viacero domácich miláčikov.

Patríte medzi milovníkov zvieratiek a najradšej by ste mali doma celý zverinec? Alebo rozmýšľate, že si okrem psíka zaobstaráte aj rybičky či škrečka? Aby mohli všetci vaši domáci miláčikovia žiť v harmónii, je potrebné im trochu prispôsobiť domácnosť.

Nový psík alebo mačička?

Pokiaľ už máte doma psíka alebo mačku a plánujete doniesť nový prírastok, zvieratá zoznamujte postupne. Psy zvyknú znášať nového člena rodiny lepšie, mačky potrebujú svoj čas. Postupujte pomaly, na zvieratá netlačte a sledujte situáciu. Ideálne je so zoznamovaním začať na neutrálnej pôde, aby sa pôvodný člen domácnosti necítil ohrozený a nebránil svoje teritórium. Prvé týždne zvieratá nenechávajte osamote.

Ako zoznámiť dvoch psov? Staršieho psa so šteniatkom alebo druhým psíkom najprv zoznámte v neutrálnom prostredí, napríklad v parku. Ani jeden tak nebude mať potrebu chrániť svoje teritórium. Do zoznamovania sa snažte nezasahovať, zakročte iba ak by sa schyľovalo ku bitke. Pokiaľ boli oba psy v pohode, dokončite prechádzku ako zvyčajne a zoberte ich domov. Nového psa nechajte na začiatok na vôdzke, vášho psa pustite. Keď si na seba trochu zvyknú, môžete pustiť aj nového psíka. Najbližšie dva týždne ich však nenechávajte osamote a sledujte ich vzájomné interakcie. Pritom sa snažte zachovať režim, na ktorý je váš pes zvyknutý – to zahŕňa časy kŕmenia, prechádzok aj hry. Pozor na rivalitu o hračky pre psy. Nenechávajte ich povaľovať sa po dome, aby netvorili zámienku k bitke.

Ako nájsť vhodné miesto pre rybičky?

Rybičky sú milým a pomerne nenáročným domácim miláčikom, i keď veľmi závisí od druhu a prevedení akvária. Kam ich však dať, aby boli v bezpečí pred ostatnými štvornohými obyvateľmi? Vaše nové akvárium umiestnite tak, aby sa k nemu pes ani mačka nemohli dostať. Ideálne je vyššie položené miesto, kde budú mať rybičky pokoj. Pokiaľ ste si vybrali menšie akvárium, zabezpečte ho proti zhodeniu. Nakoniec pridajte dekorácie do akvária, zapojte filtráciu, nalejte vodu a umiestnite rybičky.

Drobné hlodavce

Škrečky, myšky, potkany či morčatá sú obľúbenými drobnými domácimi zvieratami. Sú chutnučké a pomerne nenáročné na starostlivosť, čo z nich robí ideálneho domáceho miláčika. Napriek tomu budú potrebovať vyčlenený priestor, kam sa mačka ani pes nedostanú. Psík sa síce dá vycvičiť tak, aby ich nechal na pokoji, no z hľadiska bezpečnosti by ste ho nemali v ich blízkosti nechávať samého. Klietku preto umiestnite do samostatnej miestnosti, do ktorej nebudú mať pes ani mačka prístup.

Medzidruhové priateľstvá

Hoci existujú výnimočné prípady, kedy sa medzi mačkou a králikom, či psom vytvorí priateľstvo, s takýmto scenárom veľmi nerátajte. Napriek tomu je potrebné, aby ste oboch členov domácnosti vzájomne zoznámili v kontrolovanom prostredí. Počas zoznamovania pozorne sledujte správanie oboch zvierat. Ak by mačka alebo pes javili známky agresie či popudu k lovu, zoznamovanie ukončite. Rovnako, ak by králik či morča začali byť z prítomnosti „predátora“ nervózne, nechajte ich schovať sa do domčeka. Kvôli bezpečnosti však napriek úspešnému zoznámeniu nikdy nenechávajte zvieratá spolu osamote.

fotografia: © bigstockphoto